Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Ocak 2015 Cuma

Hıçkırık nasıl geçer?

                                                             


Hıçkırık, pek ciddiye almadığımız, önemsiz bir sorun gibi görünse de, sık tekrar eden ve uzun süren hıçkırıklar, beyin ve kalp gibi hayati önem taşıyan organlarımız üzerinde çeşitli hastalıkların oluşmasına sebep olabilir.




Hıçkırık nedir?

Hıçkırık, karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran diyafram kasının aniden kasılması neticesinde, ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı sırasında dışarı bir ses çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile gelişir.


Hıçkırığın sebepleri nelerdir?


Hıçkırık; tıp dilinde "singultus" olarak adlandırılır. Türlü sebepleri olmakla birlikte, sıklıkla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemeklerden ya da sinir bozukluklarından kaynaklanabilir. Ancak uzun hıçkırıklar, kalp, bağırsak, karaciğer ve pankreas hastalıklarının habercisi olabileceğinden ötürü 2 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak yerinde olur.


Hıçkırık, sıkça görülen ve kendi kendine sonlanan bir rahatsızlıktır. Kısa süreli hıçkırıklar, yemek sonrası midenin gazdan dolayı şişmesi, alkol ya da stres gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Ender olarak, iki günden fazla, hatta bir aydan uzun devam eden hıçkırık vakaları gözlemlenmiştir. Bu tip hıçkırıklara  "İnatçı hıçkırık" adı verilir ve erişkin erkeklerde erişkin kadınlara göre daha sık rastlanır. İnatçı hıçkırık kanser, enfeksiyon hastalıkları gibi bir çok hayati risk oluşturabilecek sağlık sorunlarının ilk belirtisi olabileceği gibi, sıradan görünen bir hıçkırık tutması, ani bir kalp krizinin ilk uyarısı da olabilir.
 

Hıçkırık tutması, korku, heyecan, stres gibi psikolojik kaynaklı nedenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi, alkol, diyabet, üremi, bazı ilaçların kullanımı gibi toksik ve metabolik sebepleri de olabilir. Hıçkırık tutması, hızlı yeme ve yemek yerken hava yutma gibi basit davranış hatalarından da kaynaklanabilir. Ayrıca; göz tansiyonu, kulakta yabancı cisim, guatr, zatürre, kalp zarı iltihabı, karaciğer büyümesi, kalp krizi, astım, tümörler, dalak büyümesi, mide destinasyonu, gibi etkenler vagal siniri uyararak hıçkırık sebebi olabilir, ya da ameliyatlardan sonra, uygulanan anestezinin santral sinir sistemi üzerindeki etkilerinden de kaynaklanabilir.


Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırığın nedenleri araştırılırken, öncelikle süresine ve sıklığına bakılır. Hastanın alkol ve sigara tüketip tüketmediği, aldığı ilaçlar, bilinen bir hastalığı olup olmadığı, herhangi bir ameliyat geçirip geçirmediği ve daha pek çok ayrıntı sorgulanarak, ayrıntılı fiziksel muayeneden geçirilir. İnatçı hıçkırık tutması hallerinde doktora başvurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bunun dışındaki kısa süreli hıçkırıklar, müdahale gerekmeksizin kendiliğinden geçer.


Kısa süreli hıçkırık nasıl geçer?


-Diyaframı şaşırtarak eski soluklanma düzenini yakalamak için nefes tutmak,
-Karabiber koklamak suretiyle hapşırmayı sağlamak, diyafram kaslarını yanıltarak, soluk alma düzenini yeniden sağlayabilir.
-Soğuk su içmek, gırtlaktaki kasılmayı engelleyebilir.
-Solunumu düzenleyerek hıçkırığı durdurmanın bir yolu da torba içine nefes alıp verme olabilir.
Kendiliğinden geçmeyen inatçı hıçkırıkların tedavisinde, ilgili hekim tarafından detaylı muayene yapıldıktan sonra, hıçkırığın kaynağına göre, ilaç tedavileri, psikoterapi, ya da çeşitli cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.