Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

30 Ocak 2015 Cuma

Yasaklı Bir Yazar; Sadık Hidayet

 

Cehennemliklerin suçu seks ve içki idi.
Cennetliklerin mükafatı da seks ve içki..
Gelecektekiler bizim saflığımıza gülüyorlar..
Sen anlıyor musun?
Ben anlamıyorum!
Huri ve fahişenin farkı nedir?
Biri Allah' ın çalışanı, diğeri kulunun..
İnananlarına rüşvet olarak Huri veren Allah ve Genelev olan Cennet!
Hangisi günahsız?
Çaresizlikten karnını böyle doyuran fahişe mi?
Yoksa vücudunun hazzı, kulların iyi işlerinin    mükafatı olan Huri mi?
Sen biliyor musun?
Ben bilmiyorum!




17 Şubat 1903'te Tahran'da dünyaya gelen Sadık Hidayet, ilk hikayelerini 1925'te eğitimini sürdürmek için gittiği Paris'te yazmış.

1936'da Sanskritçe öğrenmek üzere bulunduğu Hindistan'da Budizm'i inceleyerek, Buda'nın bazı yazılarını Farsça 'ya çevirmiş.

İlerleyen yıllarda, İran'ın gerileyişinin nedeni olarak gördüğü ruhban sınıfı ve monarşinin suiistimallerinin İran halkını körlüğe ve sağırlığa ittiği düşüncesini ortaya koymaya başladıkça çevresine yabancılaşan Sadık Hidayet'in ölümünü yakın arkadaşı Bozorg Alevi şöyle anlatıyor; " Günlerce Paris'te hava gazlı bir daire aradıktan sonra nihayet bir tane buldu. 9 Nisan 1951 günü kapandığı dairesindeki bütün delikleri tıkadıktan sonra gazı açtı. Ertesi sabah erken vakitte ziyarete gelen bir arkadaşı, onu tertemiz giyinmiş, tıraş olmuş, yanı başında yanmış müsveddelerle birlikte, mutfakta yerde yatarken buldu."

Diri Gömülen, Kör Baykuş, Üç Damla Kan, Moğol Gölgesi, İslam Kervanı gibi eserlerinin yanında, Hayyam 'ın Teraneleri, İnsan ve Hayvan, Vejetaryenliğin Yararları, Kafka'nın Mesajı gibi önemli inceleme ve araştırmaları bulunan Sadık Hidayet 'in eserleri, sadece İran'da yasaklı olmakla kalmaz. Politik İslamcılar tarafından Avrupa' da yoğun tepkiler almış olan yazarın kitapları Fransa'daki kitapçı ve kütüphanelerde de bulunamamaktadır. Sadık Hidayet'in tüm eserleri 2006 itibariyle geniş çapta bir tasfiye kapsamında İran'da yasaklı duruma getirilmiş.

Sadık Hidayet, Yılmaz Güney'in de mezarının bulunduğu Pere Lachaise mezarlığında yatmaktadır.







                                               
                                                 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.