Mide
yanması nedir?
Yemek öncesinde, yemekte ya da yemekten bir kaç saat sonra, mide
asidinin yemek borusuna kaçarak, gırtlağa doğru bir ekşime, yanma hissi
oluşturmasına mide yanması denir.
Midede
toplanan besinler, sindirim işlevinin gereği olarak bağırsaklara gönderilmek
üzere hazırlandığı sırada mide mide zarının altında bulunan salgı hücrelerini uyarırken
meydana gelen bir dengesizlik, midenin bu asidik ortam karşısında kendini
koruyamamasına sebep olur. Bu savunmasızlık midede bir yanma, ya da halk
arasındaki tabirle, ekşime hissi yaratır.
Mide yanmasını
engellemek için ne gibi önlemler alınmalı?
- Mide yanmasının önüne geçmek için,
yemekler sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde yenmeli ve uzun uzun
çiğnendikten sonra yutulmalı.
- Mide, boş bir torba gibi içi
doldukça genişler. Bu yüzden sofradan doymamış şekilde kalkmak sağlıklı
bir alışkanlıktır.
- Yemek ile uyku arasında en az 3 saat
olmalıdır. Aksi takdirde mide uyku boyunca çalışır ve dinlenemez. Yorgun
bir midede mide yanması oluşabilir.
- Yiyeceklerin ne çok sıcak ne de çok
soğuk olmamasına özen gösterilmeli, yiyecekler ılık tüketilmelidir.
- Tok karnına uzanmak, yatay pozisyonu
sevmeyen mide sıvısının mide borusuna kaçmasını kolaylaştırır. Bu da mide
yanmasını tetikleyebilir.
- Ağrı kesicilerin pek çoğu mide
yanmasına sebep olabilir.
- Sigara ve alkol her rahatsızlığın
olduğu gibi mide yanmasının da en iyi dostudur.
- Kafeinli içecekler, çikolatalar,
kızartmalar, ağır kremalı ve soslu yiyecekler, hazmetmesi zor besinler,
mide asidini arttırarak mide yanmasına sebep olabilir.
- Çiğ sebze ve meyveler, soğan zarı, domates,
portakal suyu, et suyu gibi yüksek oranda asit içeren besinler mide
asidini arttırarak mide yanmasına sebep olabilir.
- Kahveler, Kakao, Hardal, Reçel, Çay,
Bal , Soya sosu, Sirke, Maya, Yumurta, Kabuklu deniz hayvanları, Peynir,
Hayvansal gıdalar, Yapay
tatlandırıcı, Rafine şeker, Sucuk,
Dondurma yüksek seviyede asidik gıdalardır.
Mide
yanması nasıl geçer?
- Maden suyu büyük oranda, mide
asitlerini etkisizleştirebilir.
- Mide yanması nasıl geçer sorusunun
bir cevabı da çiğ patatesin suyunu içmektir.
- Bioflavionid
maddesi içeren mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagiller midenin kendini
koruma özelliğini arttırır.
- Kızarmış
ekmek de midedeki fazla asidi kurutabilir ve mide yanmasını geçirebilir.
- Ülser
ilaçlarında ham madde olarak kullanılan
gefarnato maddesi ihtiva eden karnabahar, haşlanarak
yendiğinde mideyi asit saldırılarına
karşı
koruyarak mide yanmasını
geçirebilir.
- Havuç
suyu mide yanmasına iyi gelebilir.
- Mide
yanması nasıl
geçer sorusuna halk arasında yerleşmiş
olan sütün faydalı olduğu
cevabı yanlıştır.
Süt geçici olarak mide asidini dengelese de içerdiği
yüksek asit oranıyla süt, mide
asidini arttırabilir ve hatta
kramplara neden olabilir.
- Yatmadan
önce ılık
bir bardak su içmek mideyi rahatlatır.
- Yatarken
yüksek yastık kullanmak mide
yanmasını
azaltabilir.
- Hamilelikte
kilo kontrolü, mide yanmasını
engelleyen bir faktördür.
- Hamilelikte
giyilen kıyafetlerin bol olması,
çamaşırların
karnı sıkmaması,
midenin rahat olması da mine yanmasına
karşı
alınabilecek
önlemlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.