Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

23 Ocak 2015 Cuma

MİDE YANMASI NASIL GEÇER?




Mide yanması nasıl geçer öğrenmeden önce, mide yanması nedir onu bilmeliyiz.

Mide yanması nedir?
Yemek öncesinde, yemekte ya da yemekten bir kaç saat sonra, mide asidinin yemek borusuna kaçarak, gırtlağa doğru bir ekşime, yanma hissi oluşturmasına mide yanması denir.
Midede toplanan besinler, sindirim işlevinin gereği olarak bağırsaklara gönderilmek üzere hazırlandığı sırada mide mide zarının altında bulunan salgı hücrelerini uyarırken meydana gelen bir dengesizlik, midenin bu asidik ortam karşısında kendini koruyamamasına sebep olur. Bu savunmasızlık midede bir yanma, ya da halk arasındaki tabirle, ekşime hissi yaratır.
Mide yanmasını engellemek için ne gibi önlemler alınmalı?
  • Mide yanmasının önüne geçmek için, yemekler sofrada oturarak, küçük lokmalar halinde yenmeli ve uzun uzun çiğnendikten sonra yutulmalı.
  • Mide, boş bir torba gibi içi doldukça genişler. Bu yüzden sofradan doymamış şekilde kalkmak sağlıklı bir alışkanlıktır.
  • Yemek ile uyku arasında en az 3 saat olmalıdır. Aksi takdirde mide uyku boyunca çalışır ve dinlenemez. Yorgun bir midede mide yanması oluşabilir.
  • Yiyeceklerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına özen gösterilmeli, yiyecekler ılık tüketilmelidir.
  • Tok karnına uzanmak, yatay pozisyonu sevmeyen mide sıvısının mide borusuna kaçmasını kolaylaştırır. Bu da mide yanmasını tetikleyebilir.
  • Ağrı kesicilerin pek çoğu mide yanmasına sebep olabilir.
  • Sigara ve alkol her rahatsızlığın olduğu gibi mide yanmasının da en iyi dostudur.
  • Kafeinli içecekler, çikolatalar, kızartmalar, ağır kremalı ve soslu yiyecekler, hazmetmesi zor besinler, mide asidini arttırarak mide yanmasına sebep olabilir.

  • Çiğ sebze ve meyveler, soğan zarı, domates, portakal suyu, et suyu gibi yüksek oranda asit içeren besinler mide asidini arttırarak mide yanmasına sebep olabilir.
  • Kahveler, Kakao, Hardal, Reçel, Çay, Bal , Soya sosu, Sirke, Maya, Yumurta, Kabuklu deniz hayvanları, Peynir, Hayvansal gıdalar,  Yapay tatlandırıcı, Rafine şeker, Sucuk,  Dondurma yüksek seviyede asidik gıdalardır.

Mide yanması nasıl geçer?
  • Maden suyu büyük oranda, mide asitlerini etkisizleştirebilir.
  • Mide yanması nasıl geçer sorusunun bir cevabı da çiğ patatesin suyunu içmektir.
  • Bioflavionid maddesi içeren mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagiller midenin kendini koruma özelliğini arttırır.
  • Kızarmış ekmek de midedeki fazla asidi kurutabilir ve mide yanmasını geçirebilir.
  • Ülser ilaçlarında ham madde olarak kullanılan gefarnato maddesi ihtiva eden karnabahar, haşlanarak yendiğinde mideyi asit saldırılarına karşı koruyarak mide yanmasını geçirebilir.
  • Havuç suyu mide yanmasına iyi gelebilir.
  • Mide yanması nasıl geçer sorusuna halk arasında yerleşmiş olan sütün faydalı olduğu cevabı yanlıştır. Süt geçici olarak mide asidini dengelese de içerdiği yüksek asit oranıyla süt, mide asidini arttırabilir ve hatta kramplara neden olabilir.
Hamilelikte mide yanması nasıl geçer?
  • Yatmadan önce ılık bir bardak su içmek mideyi rahatlatır.
  • Yatarken yüksek yastık kullanmak mide yanmasını azaltabilir.
  • Hamilelikte kilo kontrolü, mide yanmasını engelleyen bir faktördür.
  • Hamilelikte giyilen kıyafetlerin bol olması, çamaşırların karnı sıkmaması, midenin rahat olması da mine yanmasına karşı alınabilecek önlemlerdir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.